IDEALAN TRENUTAK ZA PODIZANJE STAMBENIH KREDITA: Do nove nekretnine u sedam jednostavnih koraka!

Promo tekst

Vesti

Ukoliko hoćete da se skućite, a pitate se kada je pravi trenutak za to - odgovor je upravo sada!

Stručnjaci već neko vreme napominju da je, zbog rekordno niskih kamatnih stopa, upravo sada idealna situacija za podizanje stambenog kredita. Kamate se kreću od 2,9 do 4 odsto, što je čak upola manje nego pre 6-7 godina! Odličan je trenutak i za refinasiranje skupih stambenih kredita - dok je provizija za obradu zahteva za ovu namenu donedavno iznosila između dva i četiri odsto, banke su je sada svele na najviše do jedan odsto ili pak ukinule.

Kako biste odabrali pravu ponudu i sebi maksimalno olakšali otplatu stambenog kredita sledite nekoliko jednostavnih koraka:

1. Prva i najvažnija stavka je da dobro razmislite i izračunajte da li možete redovno da servisirate rate kredita.
2. Obiđite što više banaka i raspitajte se o svim uslovima – zatražite da vam izračunaju visinu rate, kao i ukupnu sumu koju ćete isplatiti banci na ime pozajmice.
3. Pre nego što položite kaparu na neki stan, dobro se raspitajte koliki iznos kredita možete da dobijete. Neke banke su građanima omogućile predodobrenje i pre pronalaženja konkretne nekretnine. Na taj način znaćete u samom startu kojom sumom za kupovinu stana raspolažete.
4. Raspitajte se i da li za traženu nekretninu uopšte možete da dobijete kredit – da li ispunjavaja zakonom propisane uslove i da li se na njoj može uspostaviti hipoteka.
5. Zatražite procenu troškova za podizanje i obradu kredita - ovi izdaci variraju od banke do banke i neretko se razlikuju i po nekoliko hiljada evra za isti iznos kreditiranja.
6. Ne zaboravite da se raspitate o osiguranju kredita kod Nacionalne korporacije i osiguranju života - ovo više nisu obavezne stavke u nekim bankama, ali su svakako preporučljive. Iako ćete u samom startu platiti veće troškove, osiguranje kredita i života će vam doneti veće uštede i sigurnost na duži rok.
7. Razmišljajte i o sredstvima za uređenje nove nekretnine – ukoliko vam posle podizanja stambenog kredita ne preostane novca za ovu namenu, raspitajte se da li banka može da vam odobri dodatna sredstva.

Promo tekst

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: