Kredit Svetske banke za obnovu javnih objekata

Bazanekretnina.com

Vesti

Vesti/022

Kredit Svetske banke od 28 miliona dolara za povećanje energetske efikasnosti biće iskorišćen za obnovu oko 80 ustanova u Srbiji, čime će biti povećana ušteda energije, rečeno je danas u Agenciji za energetsku efikasnost

Zamenik direktora Agencije Bojan Kovačić rekao je agenciji Beta da je ceo projekat vredan 30 miliona dolara i da u njemu sa dva miliona dolara učestvuje i Vlada Srbije.

Prema njegovim rečima, predviđena je obnova Kliničkog centra u Nišu i još 80 škola, bolnica, domova zdravlja i ustanova za socijalno staranje, koja bi trebalo da bude završena do 2010. godine.

Kovačić je objasnio da rekonstrukcija objekata ne znači samo promenu prozora i vrata, kako se najčešće misli, već se obnova odvija po posebnim pojedinačnim projektima i primenom mera koje će najsvrsishodnije omogućiti uštedu energije.

"To znači i promenu grejanje na ekološki čista goriva, spoljnu termoizolaciju, promenu grejnih instalacija, podstanica i ugrađivanje energetski efikasnih kotlova", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u zavisnosti od veličine, za svaki objekat je potrebno između 100 i 150 hiljada evra, a povraćaj uloženog novca se očekuje za pet do osam godina kroz uštedu od 20 i 30 odsto energije.

Kovačić je dodao da se u Agenciji za energetsku efikasnot, koja sprovodi projekat, već rade preliminarne energetske revizije za 30 do 35 objekata.

"Konačna lista ustanova koje će biti obnovljene formira se na osnovu šire liste koju će Agenciji podneti Ministarstva zdravlja, prosvete i rada i socijalne politike", rekao je Kovačić.

On je istakao da je kredit Svetske banke odobren nakon što je ta finansijska institucija pozitivno ocenila prvu fazu projekta energetske efikasnosti Srbije, tokom koje je već obnovljeno 25 objekata, među kojima su Klinički centar Srbije i 25 škola i bolnica.

Kovačić je naveo da je ostala još rekonstrukcija Ginekološko-akušerske klinike u Višegradskoj, koja će biti završena do početka grejne sezone.

"Za to je potrošeno 25 miliona dolara, od čega 21 milion iz kredita i četiri miliona dolara koje je izdvojila vlada", kazao je Kovačić.

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: