Subota, 22. april 2017.

Kvadrat stana u BG za 460 € - moguće je

Autor: VEČERNJE NOVOSTI

Nekretnine u Beogradu postale su nedostupne za prosečnog stanovnika Srbije.

Rešenje je jednostavno - udruženo, stanari sebi mogu obezbediti stanove od samo 460 evra po kvadratu i to po projektu "Pametnija zgrada". Iako zvuči neverovatno, mladi entuzijasti iz inicijative "Ko gradi grad" pokrenuli su akciju koja se oslanja na princip zadruga i zajedničkog delovanja stanovništva i države, pišu Večernje novosti.

“Sam naziv ideje je igra reči u kojoj reč "pametnija" govori da će nam tehnologija, na kojoj se zasniva koncept "pametne" kuće, sama po sebi neće ponuditi rešenje za izlazak iz stambene krize u situaciji u kojoj stanovništvo jedva ima i za račune. Reč "zgrada" pomera fokus sa mene i mog stana na nas i našu zgradu, u domen kolektivnog pronalaženja rešenja”, objašnjava arhitekta Ana Džokić. 
Projekat "Pametnije zgrade" postulira da bi budući stanari mogli sami da naprave zgradu, bez investitora i vrtoglavih profita, uz beneficije države kada je reč o zemljištu i kreditima. Tako, umesto sadašnjih, u proseku, 1.000 do 1.500 evra po kvadratu, čitave porodice rešile bi stambeno pitanje za iznos od 300 do 500 evra po kvadratu. Razvoj ovog koncepta nastao je na podacima da čak 90 odsto domaćinstava nije u stanju da ispuni uslove za stambeni kredit, a čak i kada imaju stan, više od 70 odsto porodica sa mukom uspeva da pokrije osnovne troškove stanovanja, koji u Beogradu iznose od 80 do 100 evra. 
Konačna cena kvadrata zavisila bi od odabrane lokacije. Naime, "Pametnija zgrada" stremi izgradnji kvalitetnih stanova za 15-20 odsto prihoda prosečnog domaćinstva, odnosno 80-100 evra mesečno za stan od 42 kvadrata u Beogradu. Ova ideja u ovaj iznos uključuje i troškove grejanja, struje i ostalog. Ipak, od ideje do realizacije ovog potrebno je probijanje leda na više frontova. 
Prema računici, čitav objekat od 40 stanova prosečne veličine od 42 kvadrata mogao bi da se izgradi za cenu od 460 evra po kvadratu. Samo 20 odsto vlasnika novac bi trebalo da uloži odmah, dok bi ga ostali naknadno isplaćivali. Tu je i opcija ulaganja fizičkog rada za one koji nemaju nikakav prihod ili ušteđevinu gde bi jednim radnim mesecom otplatio jedan kvadrat stana.

 

  • Pretraživač
  • Brza pretraga
Traži

par primera:
prodajem stan Ljubljana
kupujem kuća Beograd
izdajem garsonjera Valjevo

Javna aukcija

Moj kutak