Raspodela sredstava iz NIP-a

Bazanekretnina.com

Vesti

Vesti/krug

Z Nacionalnog investicionog plana za projekte koje je kandidovalo Ministarstvo infrastrukture, opredeljeno je ukupno 11,015 milijardi dinara. Taj novac uložiće se do kraja godine u izgradnju deonica Koridora 10, zatim modernizaciju graničnih prelaza, za sanaciju i gradnju magistralnih, regionalnih, ali i lokalnih puteva. Od ukupnog iznosa za saobraćajnice u Vojvodini biće potrošeno 2.216.501,129, a na Kosovu i Metohiji 503.407.303 dinara.

Najviše novca pripada obilaznici oko Beograda. Autoput oko glavnog grada je prioritet, posebno kada se ima u vidu predstojeća rekonstrukcija mosta Gazela. Jer, tranzitni saobraćaj mora da se izmesti iz centra, Beograd ne sme da bude usko grlo na panevropskom Koridoru 10, a prevoz robe i putnika kroz Srbiju mora da se obavlja brzo, nesmetano i bezbedno. U protivnom, veliki prihod koji Srbiji donosi ovaj koridor može da se prelije na alternativne putne pravce kroz susedne zemlje. Dakle, za radove u ovoj godini na deonici obilaznice od Dobanovaca do Bubanj potoka, planirano je 721.592.697 dinara, dok je za narednu godinu garantovano više od 1,5 milijardi dinara.

Takođe, za izradu generalnog projekta obilaznice, ali na deonici od Bubanj potoka, preko Vinče i Pančeva do Banatskog Novog Sela obezbeđeno je 65 miliona dinara, a za generalni projekat novog mosta preko Dunava kod Vinče ukupno 85 miliona dinara.

Za deonice Koridora 10, tačnije izgradnju autoputa Niš - Dimitrovgrad i Leskovac - Preševo u ovoj godini planirano je 310 miliona dinara, dok je za narednu garantovano 600 miliona.Modernizacija graničnog prelaza Ribarci u Bosilegradu iz NIP će biti finansirana sa 77,5 miliona, a teretni terminal na Gradini sa 25,5 miliona dinara. Izgradnja mosta preko Save kod Sremske Rače finansiraće se iz NIP sa nešto više od 261,9 miliona.
Sledi obilaznica oko Užica sa 458,1 milion dinara. Za obilaznicu oko Iriga planirano je 85 miliona, isti iznos utrošiće se i za deonicu magistralnog puta Vršac - rumunska granica, deset miliona manje za obilaznicu oko Smedereva. Na deonicu puta Ivanjica - Studenica potrošiće se nešto više od 261,8 miliona dinara, urediće se i prilazni putevi ka turističkim centrima. U planu je i obnova oko 140 lokalnih puteva.
SAJT
KAO što je i obećao Dragan Đilas, ministar bez portfelja zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana, svi podaci vezani za NIP već su dostupni javnosti. Naime, na sajtu njnjnj.nip.sr.gov.yu postavljen je tekst Uredbe o postupku po kojem se biraju i sprovode projekti. Takođe, građani mogu na sajtu da pronađu i podatke o svim projektima koji će se finansirati iz NIP ove godine.

Ministar Đilas najavljuje i to da će po usvajanju projekata za narednu godinu, svi podaci - predlagač projekta, bodovanje, učesnici na tenderu, rokovi za realizaciju i sredstva koja budu izdvojena za svaki projekat pojedinačno, takođe na sajtu biti dostupni javnosti.

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: