Zakon o restituciji na popravnom

Bazanekretnina.com

Vesti

Vesti/restitucija_flajer_q

Nacrt zakona o restituciji, koji je pre nekoliko meseci podržala tehnička vlada, verovatno će biti ozbiljnije korigovan i kao predlog upućen Skupštini Srbije.

Kako se očekuje, poslanici bi najkasnije do kraja godine trebalo da daju konačnu reč. Za stare vlasnike, naslednike i pravne sledbenike to znači da bi od naredne godine već mogli da očekuju povraćaj davno oduzete imovine.
Ako je suditi prema najavama Ministarstva finansija naturalna restitucija ostaće i u novom zakonskom rešenju prioritet. Praktično, već od 2008. godine počela bi primena ovog dugo očekivanog zakona, tako što će se prvo vraćati baš ono zemljište i nepokretnosti koje su i oduzete. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, međutim, ima svoje viđenje denacionalizacije. Naime, on smatra da će finansijska kompenzacija biti dominantni oblik restitucije.
Emitovanje obveznica za one nepokretnosti koje fizički ne mogu da se vrate, trebalo bi da bude odloženo za dve godine, smatra ministar finansija Mirko Cvetković. Bivši ministar i predlagač Nacrta zakona o restituciji Milan Parivodić, s druge strane, ističe da razloga za odlaganje isplate nema i da bi država već od naredne godine mogla da izdvaja oko 200 miliona evra godišnje na ime restitucije. Koliko tačno vredi imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata još nije poznato, a procene iznete u javnosti idu i do neverovatnih sto milijardi evra. Priciznije procene vrednosti na osnovu podnetih prijava oduzete imovine daće eksperti Ministarstva finansija. Inače, Republičkoj direkciji za imovinu podneto je više od 73.000 prijava. Od toga je nešto više od 49.000 potpunih.
Prema Nacrtu zakona o restituciji ukoliko država nije u mogućnosti da vrati baš onu imovinu koja je oduzeta moguća je kompenzacija u imovini koja je po kvalitetu i vrednosti slična oduzetoj. Tek ako i ta varijanta nije moguća išlo bi se na kompenzaciju u obveznicama ili novcu.
- Ne postoji više nijedan pravni, ekonomski, socijalni ili bilo kakav drugi opravdan razlog za odlaganje usvajanja i primenu zakona o restituciji - kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju. - Jedini razlog za odlaganje su interesi povlašćenih pojedinaca kao i njihovih zastupnika u Vladi i Skupštini. Motiv da se oduzeto nekom drugom prodaje i poklanja ne može biti drugi do korupcija, a osnovano sumnjamo i organizovani kriminal. Slažemo se sa ministrom Cvetkovićem, da naturalna restitucija počne odmah, ali nema potrebe da se odlaže isplata. Umesto da se postojeća imovina, koja je danas vlasništvo države vrati u naturi, jer je to jedino realno sprovodivo rešenje, postoje pojedinci koji obmanjuju javnost tvrdeći da je to nemoguće.

ZABRANA

PRIVREMENA zabrana raspolaganja oduzetom imovinom je, kažu u Mreži za restituciju, prioritet nad prioritetima. Ovom zabranom onemogućilo bi se otuđenje imovine koja je predmet restitucije, a i višegodišnje izdavanje u zakup.
Ono što je najvećim delom u vlasništvu države i što može da se vrati, jeste građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište i poslovni prostor. Dok stanovi koji su legalno otkupljeni ne mogu biti vraćeni ranijim vlasnicima.

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: